Ring eller send oss et kontaktskjema, så får du raskt kontakt med en advokat som er spesialist på barnefordeling og samværsrett.
-Bistand ved spørsmål om foreldreansvar
Tlf 22 20 50 40
_____________________________________________________________________________________
Dersom du har behov for advokat ved spørsmål om barnefordeling, samvær, foreldreansvar eller barnevern, er du velkommen til å ringe oss på tlf 22 20 50 40, Du er også velkommen til å sende oss et kontaktskjema.
Vår kompetanse som barnerettsadvokat:
- Firmaet har mer enn 12 års erfaring med barnefordelingssaker
- Flere advokater som bare arbeider med saker som gjelder barn
- Eget system for behandlng av barnesaker
- Advokatene arbeider i team
- Høy faglig kompetanse innen barnerett (spesialist)
- Oppdatert kunnskap til enhver tid
Saker som gjelder barnefordeling (foreldreansvar, hvor barnet skal bo og/eller samvær), gir rett til fri rettshjelp dersom din inntekt og formue er lav. Inntektsgrensa er satt til kr 246.000,- for enslige, og fra kr 345.000,- til kr 369.000,- for personer som lever sammen og har felles økonomi. Vi gir deg raskt svar på om du har krav på fri rettshjelp.
Barnefordeling
I forbindelse med skilsmisse og oppløsning av samboerforhold oppstår ofte spørsmålet om hvor barnet skal bo og samvær den annen forelder skal ha med barnet. Tilsvarende kan spørsmålet oppstå selv om foreldrene aldri har bodd sammen.
De aller fleste foreldre kommer til enighet om hvor barnet skal bo, og hvilken samværsfrekvens som skal gjelde. Likevel er slike saker overrepresentert som sakstype for domstolene. Hver dag behandles utallige slike saker for norske domstoler.
Det ble i 2004 innført nye regler om domstolens behandling av saker om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og fastsettelse av samvær. De nye reglene fastslår bl.a. at domstolen skal påskynde saksbehandlingen mest mulig. Samtidig ble det innført en regel om at alle rettens aktører, advokatene inkludert, plikter å vurdere muligheten for å oppnå forlik mellom partene og legge forholdene aktivt til rette for dette.
Foreldreansvar
Foreldreansvar er et juridisk begrep, og svært mange blander begrepet sammen med det å ha daglig omsorg for barnet (det vi i dag kaller bosted for barnet).
Med denne uttalelsen siktes naturlig nok ikke til situasjonen med adopsjon. Her er nok spørsmålet om foreldreansvar en betydelig større realitet for omsorgspersonen og barnet, enn det den er i de vanlige tilfellene.
LES HELE VÅR ARTIKKEL OM FORELDREANSVAR HER.
Bosted (daglig omsorg).
Barnet har bosted hos den forelder det er folkeregisterert bosatt hos. Tidligere kalte en dette "daglig omsorg".
I praksis har barnet bosted hos den av foreldrene, som dett bor mest hos. Den andre har da samværsrett (og eventuelt del i foreldreansvaret). Ved delt bosted, bor barnet like mye hos begge foreldrene. Ved flere barn, kan foreldrene velge å registrere bosted forskjellig adresse i folkregisteret for dem, eventuelt endre registereringen annethvert år (selv om det er lite praktisk).
Samvær
Den som ikke har barnet boende fast hos seg, har "samvær" med barnet istedet. I realiteten er det en flytende overgang fra det å ha omfattende samvær til det å ha bosted. Grensepunktet er delt bosted, jf. ovenfor.
Etter straffesaker er barnefordelingsaker den hyppigste forekommende sakstypen som behandles ved norske domstoler. Alle de større domstolene behandler daglig saker som gjelder spørsmålet om hvor barn skal bo, foreldreansvar og samværsrett.
Advokaten
Det er spesielt viktig at en advokat som arbeider med barnefordeling, har god kunnskap om ulike teorier og syn i det barnepsykologiske fagmiljøet.
Våre advokater arbeider daglig med saker som gjelder barnefordeling og er spesialister på dette området.
I de tilfellene retten oppnevner en sakkyndig, begrenses dennes mandat til å yte bistand til retten og partene under saksforberedelsen.
Målsetting er i utgangspunktet at partene skal komme til enighet, etter å ha hørt vedkommendes råd.
Ettersom barna ikke kan ivareta egne interesser i barnefordelingsprosessen, er det også slik at den sakkyndige ved sin deltakelse i en viss grad kan avdekke hva som er riktig og galt.
Etter loven skal barna høres når de er 7 år. Dette betyr at retten ikke kan treffe en endelig avgjørelse, før de har talt.
Dommeren
Det er vanlig at det er erfarne dommere som behandler saker som gjelder barnefordeling. Således er de særlig kurset og har lang fartstid i domstolen. Det er sjelden at en opplever at en dommer i slike saker, ikke har god kunnskap om barnefordelingsaker.
Barnefordelingsaker starter med at partene må gjennom mekling ved et familievernkontor eller en særskilt godkjent meklingmann/kvinne. Her kan partene få inntil 7 timer gratis mekling. Det er ikke ofte parter benytter mer enn 1 - 3 timer i slike møter.
Det naturlige er at det er den som ønsker endring av eksisterende ordning, som kontakter meklingskontoret og bestiller time. Dette kan vanligvis gjøres pr. telefon. Det er store forskjeller rundt om i landet med hensyn til hvor lang ventetid det er for meklingstime. Denne varierer fra 1 uke til over 1 måned.
Mekleren kan heller ikke påberopes som vitne i en senere rettsprosess, for eksempel for å uttale hva den andre forelderen har sagt i møtet.
Det er ikke nødvendig å benytte advokat for å sette igang en rettsak, men det er absolutt å anbefale ettersom partene ikke greide å bli enige på meklingen. Det er for de fleste ikke enkelt å være sin egen advokat i en sak, om personlige og følelsesmessige forhold.
Det tar vanligvis mange måneder fra en stevning er sendt til retten, til det foreligger en endelig avgjørelse av saken dersom partene ikke blir enige underveis.
Etter at stevning er inngitt, vil retten bestemme et tidspunkt for det første møtet som skal avholdes. Dette kalles saksforbedende møte, og er et uformelt rettsmøte. Det benyttesen vanlig rettsal, men advokatene og dommeren har ikke på seg kappe. Videre er det slik at dommeren først og fremst er opptatt av å snakke direkte med foreldrene på dette stadiet.
Det saksforberedende møtet starter vanligvis i de tilfellene en psykolog er oppnevnt, med at denne redegjør for sine undersøkelser herunder gjengir hva barn over 7 år må ha sagt til denne.
I noen tilfeller er dette nedskrevet i forkant, og oversendt til advokatene for gjennomgang. Deretter vil gjerne både dommeren og advokatene stille en del spørsmål til psykologen, før dommeren henvender seg til partene for å se om det er mulig å komme til noen løsning.
Det er ikke vanlig med omfattende partsforklaringer i det saksforberedende møtet, særlig ikke hvor retten ikke skal ta stilling til en begjæring om midlertidig avgjørelse.
Dersom partene blir enige om en prøveordning, vil det samtidig bli satt en dato for neste saksforberedende rettsmøte. Dette vil gjerne være mellom 3 og 6 måneder frem i tid. Saker som gjelder barnefordeling er unntatt fra føring på domstolens statistikk for saksbehandlingstid, og dette gjør at det for rettens del ikke er noe incitament til å få saken "fort ut av systemet".
I motsatt fall, dersom det er åpenbart at det ikke er mulig å få istand en avtale på sikt, vil retten gjerne allerede i det første saksforberedende møtet bestemme tidspunkt for såkalt
hovedforhandling. Dette er selve rettsaken, hvor advokat og dommer har på seg sort kappe, og seansen er mer formell enn i det første møtet. Hovedforhandling i slike saker, blir ofte bestemt 2 - 4 måneder frem i tid, avhengig av arbeidsmengden til domstolen.
Advokat og klient må forberede seg grundig før hovedforhandlingen. I god tid i forkant, må advokaten vanligvis ha sendt en oversikt til retten hvor vitner, anførsler og krav blir varslet på en oversiktlig måte (skriftlig sluttinnlegg).
Selve hovedforhandlingen tar som regel 1 - 2 dager, avhengig av hvor mange vitner partene akter å føre.
Etter dette får saksøkers advokat ordet til å holde det som kalles innledningsforedrag. Dette tar vanligvis fra 15 minutter til halvannen time, avhengig av hvor mange dokumenter som skal dokumenteres.
Dommen blir sendt til advokatene, som må bekrefte mottakelsen overfor retten. Den part som er uenig i resultatet, kan anke den videre til lagmannsretten. Ankefristen er 1 måned regnet fra da advokaten mottok dommen.
Det er ikke noen automatikk i at lagmannsretten vil gi saken ny behandling. Den som anker en tingrettsdom, må begrunne nærmere hvorfor slik behandling skal gis og påpeke hva som er galt ved tingrettens dom.
En avtale som er inngått vedrørende barna, kan kreves omgjort av hver av foreldrene til hvilken som helst tid. Dette vil ofte være nødvendig, ihvertfall å vurdere, etter hvert som tiden går. Dersom partene ikke blir enige, kan familiekontoret kontaktes.
Dersom den ene av foreldra til barnet er død, kan avdødes foreldre (barnets besteforeldre) eller andre nære slektninger kreve samvær jf. Barneloven § 45. Dersom partene ikke blir enige, kan det kreves at retten treffer avgjørelse om dette. Avgjørelsen skal bestemmes ut fra hva som er barnets beste.
Reisekostnader i forbindelse med samvær med barn
Foreldre som er uenige, kan be Fylkesmannen om å treffe avgjørelse om fordelingen.
Dersom konflikten mellom foreldrene er for stor til at partene kan bli enige, eller minnelig løsning av annen grunn ikke lar seg oppnå, bør advokat kontaktes så snart som mulig. Dette fordi det alltid vil være til barnas beste med kontinuitet i sin kontakt med foreldrene og raskest mulig avklaring av den fremtidige situasjon.
En forutsetning for dette er vanligvis at partene har vært til megling siste 6 månedene i forkant. Dersom de ikke har vært dette, vil advokaten inngi begjæring om ny megling. Ved akutte saker så som kidnapping, flytting og lignende, vil det kunne inngis begjæring til tingretten på dagen uavhengig av om megling er foretatt som nevnt.