Beskyldninger og bevis
Publisert 2013-03-21 22:19 (Kilde: www.advokatsylte.no)
NTB melder at barneminister Inga Marte Thorkildsen, i morgen vil endre barneloven. Det skal bli tilstrekkelig for å nekte samvær, at omsorgsforelder beskylder den annen for vold og overgrep.
Av adv.flm. Lise Leknes
lise@advokatsylte.no
I de senere årene har det vært en målsetting å få foreldrene til å bli enige, idet en har antatt at dette har vært det viktigste for barna.
I følge ministeren, har dette medført at mange barn er blitt "tvunget" til samvær med foreldre der det har vært vold og overgrepsproblematikk beskrevet fra den ene forelders side. Det skal således ikke dreie seg om lojalitetskonflikt barnet får mellom sine foreldre som er i konflikt.
Starten på noe nytt
For barneministeren skal forslaget i morgen angivelig markere starten på en omfattende styrking av barns rettigheter og krav på beskyttelse mot overgrep og vold. Lovendringene skal være på plass i løpet av kort tid - vel og merke om Stortinget vedtar dette.
Barna har allerede rettighetene i loven
Barn har allerede rettigheter etter barneloven i dag, fra de er 7 år. Barn som er modne for alderen, kan også høres av retten selv om de er yngre. Etter loven som er i dag, skal det legges vekt på barnas ønsker når det skal bestemmes hvilken ordning som skal gjelde.
Videre er det slik at barneloven allerede i dag er innrettet slik, at foreldrene ikke fritt kan bestemme ordningen seg i mellom - dersom saken behandles av retten. Da har ikke partene såkalt fri rådighet lenger. Dette poengteres tilnærmet alltid av dommere i slike saker, når de har barnesaker til behandling.
Nok med beskyldninger - ikke nødvendig med bevis
Slik en forstår det, mener barneministeren at det i realiteten ikke lenger skal være krav til sannsynlighet i påstander som fremsettes (sannsynlighetsovervekt). Dersom mor fremsetter påstand om overgrep fra fars side, mener ministeren at dette skal kunne være tilstrekkelig. Det skal ikke være nødvendig med ytterligere bevis (eller holdepunkter som gjør at det blir sannsynlighetsovervekt). Hun begrunner dette med at en ikke bør ta sjanser på at det kanskje er sant det som påstås.
Det er et par konkrete mediasaker som synes å ligge til grunn for forslaget på dette punkt. Det er vel også grunn til å tro at det er hektisk arbeid fra ministerens side, nå som det snart er valg.
Bedre å ta feil
Forslaget til ministeren vil innebære en "sikkerhet" for å unngå at det kan være hold i påstandene som fremsettes. Derved kan en sikre overgrep, der det er varslet i forkant. Tar en feil, så mister jo barnet sin kontakt med den andre forelder - som vanligvis da vil være far. I følge ministeren er sistnevnte bedre enn førstnevnte.
Posisjonering blir viktigere fremover
Det er grunn til å tro at loven - om den vedtas - vil bli et effektivt virkemiddel, som også antas å kunne bli brukt urettmessig av den ene forelder i barnefordelingssaker fremover. Ved skilsmisse vil det kunne bli oppfattet som viktig av mange å være først ute med beskyldninger mot den annen. Et annet effektivt virkemiddel, vil nok bli å sikre midlertidig bosted for barnet hos en selv - slik at en kan sørge for at barnet ikke blir påvirket av den annen forelder.
Fortsatt noe uklart innhold
Det er fortsatt uklart hva det nærmere innhold i forslaget er, og det som står skrevet ovenfor bygger på de signaler barneministeren allerede har sendt ut - særlig i forhold til tilsvarende regler etter barnevernloven. Først i morgen vil det endelige forslaget bli offentliggjort.